Üdv, Vendég | RSS | Facebook


Főoldal
» Cikkek » Szabályok, tudnivalók


Zászlószabályok

Az alábbiakban lássunk pár sort arról, hogy mi a teendő akkor, ha a játék valamilyen zászlójelzést - kis téglalap formájában - villant fel a képernyő bal felső sarkában. Fontos, hogy ezt a területet lehetőleg szabadon hagyjuk a kijelzőn. Ne takarja ki pl. valamilyen plugin, mert előfordulhat, hogy nem látszik, ha a játék jelez és emiatt esetleg a játékos akaratlanul szabálytalankodik. A zászlószabályok nem betartása sok esetben végződhet kizárással (DQ), de legalább büntetéssel (drive through, stop'n go). Úgyhogy nagyon fontos, hogy erre mindig figyeljünk.


Sárga zászló

Azt jelzi, hogy a közelben vagy a teljes szektorban valami akadályt képez a pályán. Ez lehet megpördült, kicsúszott autó vagy leszakadó alkatrészdarab, ami az úton hever. Fokozottan kell figyelni ilyenkor. Amennyiben kanyarba érkezünk lassítani kell, hátha pont a kanyarban van az akadály, amit esetleg nem látunk a kanyar bejáratnál egy falas pályán. Előzni a sárga zászlós szakaszon szigorúan tilos.


Villogó sárga zászló

Egész pályás sárga zászló. Ez olyankor fordulhat elő, ha tömeges balesetnél többen is a pályán maradnak összetört, mozgásképtelen autóval. Ilyenkor be fog jönni a pályára a Safety Car. Előzni mindenki számára tilos. Fel kell venni azt a sorrendet, amit a játék diktál. Elméletileg a sárga bekövetkeztekor fennálló sorrendet kell tartani és felsorakozni a SC mögé. Azonban előfordulhat bizonyos körülmények között, hogy a játék máshová sorolja a játékost. Ilyenkor mindig oda kell sorolni és azt a sorrendet tartani, amit a játék diktál! Ez nagyon fontos, mert amennyiben a játékos nem így tesz, a sárga zászló lejárta után büntetést fog kapni, amit a VB-nek sem áll módjában felülbírálni!
Amikor a SC elhagyja a pályát, egészen addig tilos nyomni a gázt és tilos előzni, amíg az autó át nem lépi a boxutca bejárat utáni vonalat, illetve el nem hangzik a "go go go" szöveg. Túl korai gyorsítás vagy előzés esetén a büntetés biztosra vehető.


Kék zászló

A játékos mögött olyasvalaki jön, aki már lekörözni fogja őt. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben a lekörözött játékos mielőbb, ha lehet azonnal engedje el a másikat, amennyiben az tényleg gyorsabb. Arra viszont fokozottan figyelni kell, hogy ezt biztonságosan tegye meg. Olyan helyen kell elengedni a hátsót, ahol van elég hely. Nem kell szélsőséges manővert végrehajtani vagy nagyot fékezni, elég egy kis lift off (gázpedál elengedése egy pillanatra) és mehet minden tovább miután meggyőződtünk róla, hogy el tudott menni a köröző játékos.
Fontos még, hogy a játék boxból való kijövetelnél is felvillantja a kék zászlót, tehát a felvezetőkörön is jelzi, ha valaki már pályán volt korábban és utolért bennünket. Ilyenkor szintén a fentieknek megfelelően kell cselekedni, eleve úgysem jelent semmilyen hátrányt ebben a helyzetben a másik elengedése.
Kört visszavenni nem tilos, ha egy játékos gyorsabb az előtte haladónál. A kék zászlót figyelmen kívül lehet hagyni akkor is, ha valaki van elég gyors ahhoz, hogy ne tartsa fel a mögötte érkezőt (pl. boxutcai szerelés után kerül elé).


Fekete zászló

A játék diszkvalifikálta a játékost. A pályát azonnal el kell hagyni, a versenyt be kell fejezni!


Piros-fehér zászló, mellette megjelenő ikonnal

A játék ezzel jelzi, ha a játékos valamilyen büntetést kapott a verseny során és azt még le kell töltenie. A stop'n go esetén csak a zászló jelenik meg (boxutcába beállás meghatározott ideig - 10 mp), míg drive through (boxutca áthajtás) esetén egy kis nyilacska is. A büntetéseket 3 körön belül le kell tölteni. Ellenkező esetben a játék kizárja fekete zászlóval (DQ) a játékost. Nagyon fontos, hogy büntetést nem szabad az utolsó körben letölteni, mindig legkésőbb az utolsó előtti körben kell megtenni, amennyiben egyáltalán van lehetőség addig elodázni. A stop'n go büntetést nem lehet egybevenni tervezett kerékcserés/tankolásos boxolással! Ezt az rFactor is külön kezeli, tehát ha kimegy a játékos szerelni, azzal nem lehet letudni ezt a büntetést, utána még egyszer ki kell állnia. Aki nem tölti le a büntetését vagy szándékosan vagy azért, mert az utolsó körben kapta, annak az esetét a VB fogja vizsgálni és elbírálni.


Fekete-fehér kockás zászló

A verseny befejeződött vagy az időmérőn rendelkezésre álló körök elfogytak. Ez utóbbi esetben nem szabad tovább a pályán maradni, mert még egy kör futása esetén a játék kizárja a játékost (az időmérésből, de versenyre mehet, hátulról indulva). Verseny végeztével a levezető kör után a boxba kell hajtani.
Kategória: Szabályok, tudnivalók | Hozzáadta: Neuro (2011.06.17)
Megtekintve: 1779 | Tag-ek(kulcsszavak): szabály, zászló | Helyezés: 5.0/1


Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Copyright MyCorp © 2018 | Honlapszerkesztő - uCoz